Mensen met psychopatische trekjes gapen minder snel mee met anderen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Hoe minder empathisch mensen zijn aangelegd, hoe minder vaak ze een geeuw van iemand anders overnemen.

Mogelijk bestaat er een link tussen aandoeningen als psychopathie en het 'geeuwgedrag' van mensen. 

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences.

Filmpjes

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 132 proefpersonen naar filmpjes te laten kijken van lachende en geeuwende mensen. Op de mondhoeken en oogleden van de deelnemers werden elektroden geplaatst, zodat de onderzoekers hun gelaatsuitdrukkingen nauwkeurig konden volgen.

Van tevoren hadden alle proefpersonen een psychologische test gemaakt, waarmee eventuele psychopatische trekjes in kaart waren gebracht.

Mensen met aanleg voor psychopathie bleken bij het zien van de geeuwende mensen minder snel geneigd om zelf ook te gapen.

Psychopaten

Volgens hoofdonderzoeker Brian Rundle moeten er niet te verregaande conclusies aan het onderzoek worden verbonden.

"Als jij geeuwt en iemand anders niet, betekent dat niet meteen dat diegene een psychopaat is", verklaart hij op de nieuwssite van Baylor University. 

Wel gelooft hij dat er een verband is tussen het 'gaapgedrag' van mensen en de mate van empathie die ze voelen voor anderen. "Gemiddeld gapen psychopaten wel iets minder snel, dat heb ik nu aangetoond." 

Overigens benadrukt Rundle dat psychopathie een complexe aandoening is. "Het is niet zo dat je of een psychopaat bent, of normaal. Het is een spectrum: je kunt hoog of laag scoren."