Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
braakmachine

Wetenschappers bouwen 'braakmachine' voor virusonderzoek

Amerikaanse wetenschappers hebben voor een onderzoek naar een veel voorkomend buikgriepvirus een een 'braakmachine' gebouwd. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om een schaalmodel van een menselijke mond, slokdarm en maag waarmee het proces van braken tot in detail kan worden nagebootst.

Met de machine is voor het eerst aangetoond dat deeltjes van het zogenoemde norovirus zich via de lucht kunnen verspreiden.

Dat melden onderzoekers van North Carolina State University in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Buikgriep

De wetenschappers bouwden de machine om onder laboratoriumomstandigheden te kunnen onderzoeken in welke mate er direct besmettingsgevaar optreedt als mensen met het norovirus moeten braken. Het norovirus is een belangrijke veroorzaker van buikgriep. De belangrijkste symptomen zijn braken en diarree. Vaak ontstaan er kleine epidemieën van de ziekte.      

De wetenschappers vulden de braakmachine tijdens hun experimenten met kunstmatige maagsappen en een virus (MS2) dat dezelfde eigenschappen heeft als het norovirus, maar niet schadelijk is voor mensen.

Ze lieten de machine vervolgens verschillende malen braken. De kracht waarmee het braaksel naar buiten kwam werd afgewisseld. Ook lieten de onderzoekers de 'braaksimulator' verschillende hoeveelheden spuwen. 

Besmettingsgevaar

Bij alle testen bleken er virusdeeltjes in de lucht te belanden, zodat er besmettingsgevaar zou kunnen ontstaan.

"Als één persoon begint te braken, kunnen de virusdeeltjes via de lucht in de mond van iemand anders terechtkomen", verklaart onderzoekster Ann Jaykus op de nieuwssite van North Carolina State University. "Als de deeltjes vervolgens worden doorgeslikt, kan dat leiden tot een nieuwe infectie."  

Het gevaar voor besmetting is na een braakaanval ook niet zomaar geweken. "Het norovirus kan weken blijven hangen op één plek", aldus Jaykus." De deeltjes kunnen landen op het oppervlak van tafels en deurknoppen. Als iemand die tafel of deurknop vervolgens aanraakt, loopt diegene nog steeds risico op infectie."

Bekijk een filmpje van de braakmachine

Beeld: Grace Tung-Thompson

Aanbevolen artikelen