Een boek met uitscheurbare pagina's die gebruikt kunnen worden om vuil water te filteren, blijkt succesvol bacteriën te doden.

Dat meldt de BBC maandag. 

Op de pagina's in het boek staat geschreven waarom schoon drinkwater belangrijk is en hoe de gebruiker zijn water kan filteren. De bladzijden, die dienen als filter, bevatten nanodeeltjes met zilver of koper waarmee bacteriën worden gescheiden als er water doorheen wordt geschonken.

Testen met onrein water in Zuid-Afrika, Ghana en in Bangladesh hebben aangetoond dat de pagina's ruim 99 procent van de gevaarlijke bacteriën verwijderen uit het water. Het overgebleven water is volgens de wetenschappers gelijkwaardig met drinkwater in de Verenigde Staten. 

Ontwikkelingslanden

Het boek moet het mensen in ontwikkelingslanden makkelijker maken om aan schoon drinkwater te komen. "663 miljoen mensen wereldwijd hebben op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater", aldus Teri Dankovich, één van de wetenschappers die heeft meegewerkt aan het boek.

Eén bladzijde moet ruim honderd liter water kunnen filteren blijkt uit het onderzoek. Met een boek moet een persoon circa vier jaar kunnen doen.

Dankovich hoopt dat de productie van het papier snel opgeschaald kan worden. Momenteel maakt zij samen met haar studenten het filterpapier.