
Jongen vindt in Gelderland botten van prehistorische grottenleeuw
Dat heeft oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel zondag gemeld.
Smink deed de ontdekking al in de zomer van 2012, maar niemand besefte toen wat de knul had gevonden. De restanten belandden in een doosje bij zijn oma.
Pas toen de jongen eerder dit jaar de botjes weer tevoorschijn haalde voor een spreekbeurt, besloot zijn moeder een foto ervan naar specialisten te sturen.
"Een prehistorische vondst van dit formaat wordt vermoedelijk eens in de twintig jaar gedaan", stelt directeur René Fraaije van het museum tegenover NU.nl. "Grottenleeuwen waren in die tijd al zeldzaam, laat staan dat er tienduizend jaar later nog vaak botten worden gevonden."
Grottekeningen
De grottenleeuw was het grootste roofdier uit de tijd van de mammoeten. Het dier kwam toen voor in het grootste deel van het huidige Europa. De naam verwijst niet naar de leefwijze van de enorme katachtige, maar naar de plek waar de meeste restanten van de leeuw gevonden zijn.
Het dier stierf uit aan het einde van de laatste ijstijd, pakweg tienduizend jaar geleden. Dit kwam door het veranderde klimaat en het uitsterven van de prooidieren waar de leeuw zich mee voedde. De meeste informatie over het uiterlijk van de grottenleeuw is afgeleid van prehistorische grottekeningen.
Enzo Smink draagt de vondst maandag officieel over aan het oertijdmuseum. Daar krijgt de onderkaak een speciale plek in de collectie.