Het heelal heeft minder energie dan een paar miljard jaar geleden. De aftakeling van het heelal is voor het eerst zeer nauwkeurig in kaart gebracht door een groot internationaal team van sterrenkundigen. 

Maandag presenteerden ze hun resultaten op de 29ste algemene bijeenkomst van de Internationale Astronomische Unie in Honolulu. Dat meldt The Guardian.

In het GAMA-project (Galaxy And Mass Assembly) is van maar liefst 238 duizend sterrenstelsels in vijf gebieden aan de hemel de afstand bepaald en is bovendien de helderheid gemeten op 21 verschillende golflengten.

De conclusie van de wetenschappers is dat de kosmos tegenwoordig nog maar half zo veel energie als twee miljard jaar geleden produceert. Dat neemt de komende twee miljard alleen maar sneller af.

"Het universum begint een oude opa die op de bank zit te worden", omschreef een van de sterrenkundigen die situatie. 

Het einde van het heelal is echter bij lange na nog niet in zicht. Het kan nog duizenden miljarden jaren duren voor de laatste sterren uitdoven en er geen nieuwe meer het levenslicht zien. Langzaam maar zeker neemt het aantal sterren echter wel af.

Video: Het tot nu toe ontdekte heelal