De A270 tussen Helmond en Nuenen is zondagochtend drie uur afgesloten geweest voor verkeer. Studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit (Amsterdam) testten toen hun aerodynamische ligfiets, waarmee ze in september het wereldrecord snelfietsen willen verbeteren in Nevada (Verenigde Staten).

Het huidige wereldrecord van 133,78 kilometer per uur staat op naam van een Nederlander. De fiets waarmee dat record gereden werd, werd ook gemaakt door studenten van de TU en de VU. De snelheid werd geklokt op een meettraject van 200 meter, na een aanloop van 8 kilometer op een kaarsrechte en vlakke weg.

Voor de A270 bij Helmond is gekozen omdat de ligfiets daar meer dan 5 kilometer lang vrijwel rechtdoor kan rijden. Bij de test werd een snelheid van 74 kilometer per uur bereikt. Dat was een mooie oefening om in de VS, onder andere en betere omstandigheden, een nieuw record te vestigen, aldus een van de organisatoren.

Het gebruikte voertuig ziet er overigens niet uit als een ligfiets, maar als een soort cocon zonder ramen, waar een ligfiets in verstopt zit. De bestuurder navigeert door op een beeldscherm te kijken, dit alles om de aerodynamica zo optimaal mogelijk te maken.