Britse wetenschappers hebben de verschillende gezichtsuitdrukkingen van paarden in kaart gebracht.

Het gaat om 17 verschillende gelaatsexpressies aan de hand waarvan de emoties van de dieren mogelijk zijn af te lezen. 

Een aantal van deze gezichtsuitdrukkingen lijken sterk op die van mensen. 

Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van  in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One

Rijscholen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 15 uur aan videobeelden te schieten van paarden in allerlei situaties. Ze filmden paarden op rijscholen, maar ook op boerderijen en zelfs paarden die door brandweer en politie worden gebruikt bij reddingsacties. 

Vervolgens analyseerden de onderzoekers de beelden nauwkeurig en identificeerden ze 17 gezichtsuitdrukkingen die regelmatig terugkwamen bij de dieren. 

Sommige van de expressies leken bijna menselijk. "Ondanks de grote verschillen in de gezichtsstructuur van paarden en mensen, zagen we overeenkomsten bij bewegingen van de lippen en ogen", verklaart hoofdonderzoekster Jennifer Watham in de Britse krant The Guardian

Onderdanig

De wetenschappers moeten nog onderzoeken bij welke emoties de verschillende gezichtsuitdrukkingen van de paarden vertegenwoordigen.

Watham heeft bij sommige expressies al wel een vermoeden van de betekenis. "Zowel paarden als mensen kunnen de huid boven hun ogen wat optrekken, iets dat vooral lijkt te gebeuren als ze in een negatieve stemming zijn."

Ook het terugtrekken van de mondhoeken komt bij paarden en mensen voor. "Dat lijkt onderdeel te zijn van een onderdanige houding bij paarden", aldus Watham. "Maar we moeten dit nog beter uitzoeken."