De omstandigheden om de komende tijd vallende sterren te zien, zijn heel gunstig. De jaarlijkse zogeheten Perseïdenzwerm bereikt zijn hoogtepunt naar verwachting rond donderdag 13 augustus. 

Dan kunnen er wel zestig vallende sterren per uur te zien zijn.

Dat maakt de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) maandag bekend.

De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Dit jaar zijn ze extra goed te zien omdat het ook nieuwe maan is, waardoor er geen storend maanlicht is. ''Het is dus vooral hopen op goed weer'', aldus de werkgroep.

Stof- en gruisdeeltjes

Meteoren verschijnen elke nacht. Maar in sommige perioden kunnen we meer meteoren zien dan normaal. Dat komt omdat de aarde dan een baan van een komeet kruist. In die baan zitten veel stof- en gruisdeeltjes die de komeet heeft achtergelaten.

Als de steentjes de dampkring binnenkomen, remt het licht de snelheid af. De steen wordt daardoor heet en verdampt. Wat we zien als een vallende ster is in werkelijkheid de gloeiende lucht rond de verdampende brok steen, ofwel een meteoor.

Perseïden, vernoemd naar het sterrenbeeld, zijn te zien van half juli tot eind augustus.