Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijenmarkt Etten-Leur

Bijen 'vaccineren' hun larven onbewust

Bijen zijn in staat om hun ongeboren larven onbewust te vaccineren tegen specifieke ziektes, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

In de honing die bijen aan hun koningin voeren, belanden vaak kleine hoeveelheden ziektekiemen die de werkers hebben opgepikt. 

Deze minuscule hoeveelheden van de bacteriën zorgen ervoor dat de ongeboren larven in het lichaam van de koningin een resistentie ontwikkelen tegen de ziektekiemen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Pathogens

Transport

Hoofdonderzoeker Dalial Freitak van Arizona State University deed meer dan tien jaar onderzoek naar vitellogenine. Dat is een eiwit in het lichaam van bijen waaraan ziektekiemen zich binden. 

De kleine hoeveelheden ziektekiemen die de koningin binnenkrijgt via de door haar werkers vervaardigde honing, worden door dit eiwit naar de eitjes in haar lichaam getransporteerd. De ongeboren larven worden als gevolg daarvan minder gevoelig voor de bacteriën. 

De bevinding dat dat larven als het ware worden gevaccineerd met behulp van vitellogenine, biedt wetenschappers nieuwe mogelijkheden om bijen te beschermen tegen allerlei ziektes. 

Vuilbroed

Zelf vaccineren de bijen hun larven onbewust tegen slechts enkele bacteriën met behulp van het eiwit. Maar Freitak hoopt zelf een kunstmatig vaccin te ontwikkelen waarmee hij bijen kan beschermen tegen vuilbroed, een verzamelnaam voor ziektes die soms complete bijenkolonies uitroeien.   

"We zijn bezig met een patent voor een vaccin dat we in bijenkorven zouden kunnen introduceren door de werkers ervan te laten eten", verklaart Freitak op nieuwssite ScienceDaily. "Daarna zouden de bijen in staat zijn om ziektes makkelijker af te schudden."

Aanbevolen artikelen