De Tyrannosaurus rex en zijn verwanten hadden zaagvormige tanden, die leken op biefstukmessen en de dinosauriërs het vlees van hun prooien efficiënter lieten verscheuren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Canadese universiteit van Toronto Mississuaga dat dinsdag is gepubliceerd in Scientific Reports.

De zaagtanden kwamen alleen voor bij de theropoden: tweebenige vleeseters zoals Tyrannosaurus rex en Allosaurus.

Volgens de onderzoekers stelden de tanden de twaalf meter grote Tyrannosaurus in staat om te jagen op dieren die nog groter waren dan hijzelf.

De diepe kartelranden maakten de roofdieren veel efficiënter in het afscheuren van vlees en het kauwen op botten.

Met een elektronmicroscoop werden monsters van de gefossiliseerde tanden van acht theropoden onderzocht, waaronder Tyrannosaurus rex, Allosaurus, Gorgosaurus en Coelophysis.

Bouwblokken

Hoofdonderzoeker dr. Kirstin Brink zegt: "Wat mij zo fascineert is dat alle dierentanden zijn gemaakt van dezelfde bouwblokken, maar de manier waarop die blokken samenvallen om de structuur van de tand te vormen heeft een enorm effect op hoe dat dier voedsel verwerkt."

Volgens Brink droegen de zaagtanden waarschijnlijk bij aan het succes van de apexpredators. "De verborgen complexiteit van de tandstructuur van theropoden suggereert dat ze beter omgingen met prooien dan eerder gedacht."

Mede dankzij deze aanpassing stonden de theropoden zo'n 165 miljoen jaar lang bovenaan de voedselketen.

Het enige niet uitgestorven reptiel dat een vergelijkbare gekartelde tandstructuur bezit is de drie meter lange komodovaraan, die voorkomt in Indonesië.