Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
slaap

'Slaap haalt vergeten informatie weer boven in brein'

Slaap zorgt ervoor dat vergeten informatie sneller weer boven komt drijven in het brein, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Na een goede nachtrust herinneren mensen zich relatief vaak woorden uit een vreemde taal waar ze eerder niet meer op konden komen. 

De kans dat dit soort vergeten kennis weer terugkomt, is na een slaapsessie ongeveer twee keer zo groot als daarvoor.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Exeter in het wetenschappelijk tijdschrift Cortex.

Fantasietaal

De wetenschappers bestudeerden de uitkomsten van eerdere experimenten waarbij 123 proefpersonen een groot aantal woordjes uit een fictieve taal uit hun hoofd moesten leren. Het ging om niet-bestaande begrippen als 'frenzilk' en 'caravoth'. De wetenschappers gebruikten de fantasietaal om er zeker van te zijn dat niemand de woordjes van tevoren al kende.

De deelnemers werden meteen na hun leersessie voor de eerste keer overhoord, zodat kon worden vastgesteld hoe veel woordjes ze hadden onthouden. Vervolgens werden ze opnieuw getest nadat ze een nacht hadden geslapen.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers zich relatief veel woorden uit de fantasietaal in eerste instantie niet konden herinneren, maar na een nacht slaap wel.

Examen

"Slaap verdubbelt de kans op herinnering van oefenstof die we ons eerder niet meer voor de geest konden halen", verklaart hoofdonderzoeker Nicolas Dumay in de Britse krant The Guardian.

De onderzoeksresultaten suggereren dat het beter is om 's avonds laat nog hard te leren voor een examen of proefwerk, dan 's ochtends vroeg vlak voordat de overhoring begint. "Onze herinneringen worden 's nachts waarschijnlijk scherper", aldus Dumay.


Lees meer over:
geheugen

Aanbevolen artikelen