
NASA ontdekt planeet buiten ons zonnestelsel die lijkt op aarde
Dat heeft de NASA donderdag bekendgemaakt.
Een exoplaneet is een planeet die draait om een ster buiten ons zonnestelsel. De eerste exoplaneet werd in 1995 ontdekt.
Kepler is een satelliet die is ontworpen om planeten op te sporen die bewoonbaar zouden kunnen zijn. De afstand tot de ster bepaalt of een planeet zich in de zogenoemde bewoonbare zone bevindt. In zo'n zone verdampt of bevriest levensvoorwaarde water niet.
De pas ontdekte planeet heet Kepler-452b en is de kleinste planeet die tot dusver in de bewoonbare zone is ontdekt. Volgens de NASA is de ontdekking een "mijlpaal in de zoektocht naar een tweede aarde".
"Deze planeet brengt ons een stap dichter bij het begrijpen van hoeveel bewoonbare planeten er zijn", zegt Joseph Twicken, wetenschapper van de NASA. "We kunnen Kepler-452b zien als een oudere, grotere neef van onze planeet."
Steenachtig
Kepler-452b is 60 procent groter dan de aarde en is vermoedelijk steenachtig. De planeet bevindt zich op een afstand van 1.400 lichtjaar van onze planeet.
"Het is verbluffend om te ontdekken dat deze planeet zes miljard jaar in de bewoonbare zone van zijn ster heeft doorgebracht", licht Twicken toe. "Dat is langer dan de aarde en biedt een goede mogelijkheid voor het ontstaan van leven, als alle essentiële voorwaarden voor leven aanwezig zijn op Kepler-452b."
Video: NASA ontdekt exoplaneet
Zon
De ster van Kepler-452b is ongeveer 1,5 miljard jaar ouder dan onze zon, wat een beeld kan geven van hoe de aarde er over miljoenen jaren uit kan zien.
De NASA lanceerde Kepler op 7 maart 2009. Sinds de lancering heeft Kepler meer dan duizend exoplaneten ontdekt.