De oorspronkelijke inwoners van het Amazonegebied zijn genetisch verwant aan volken uit Oceanië, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De leden van tenminste twee stammen uit de Amazone delen opvallend veel genen met Aboriginals uit Australië en de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Guinea.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Waarschijnlijk stammen de Amazonevolken en de bewoners van Oceanië niet rechtstreeks van elkaar af, maar hebben ze allebei contact gehad met een mysterieus volk dat in het verre verleden in Azië leefde.

Sceptisch

De wetenschappers van Harvard Medical School analyseerden bij hun onderzoek genen van 63 leden van 21 verschillende stammen in het Amazonegebied.

Hun DNA werd vergeleken met genetische gegevens van 197 volken uit de hele wereld.

In eerste instantie kon hoofdonderzoeker David Reich niet geloven dat de Amazonebewoners genetisch gezien het meest lijken op Aboriginals uit Oceanië. "We waren erg sceptisch en probeerden het tegendeel te bewijzen, maar dat lukte niet", verklaart hij op de nieuwssite van Nature. "Het bewijs werd alleen maar sterker."

Landbrug

De wetenschappers vermoeden nu dat Amazonestammen en Aboriginals buitengewoon veel genen delen, omdat ze ooit contact hebben gehad met een volk dat inmiddels niet meer bestaat.

Dit volk wordt zou rond de steentijd in Azië hebben geleefd en 15.000 jaar geleden via een landbrug bij Siberië zijn overgestoken naar Noord- en Zuid-Amerika. De sporen van deze Aziatische mensen zouden zijn uitgewist door latere gebeurtenissen.

Als zowel de Amazonestammen als de Aboriginals kinderen hebben verwekt bij het mysterieuze volk, kan dat hun genetische overeenkomsten in de huidige populaties verklaren.