Een jonge vrouw met hiv uit Frankrijk blijft al jaren op mysterieuze wijze gezond, ook al slikt ze geen medicijnen. 

De vrouw heeft al hiv sinds ze werd geboren in 1996, maar stopte op 6-jarige leeftijd met het slikken van aidsremmers. Toch is ze op 18-jarige leeftijd nog steeds gezond en is het hiv-virus niet te detecteren in haar bloed.

Dat hebben Franse onderzoekers van het Institut Pasteur bekendgemaakt op de aidsconferentie IAS 2015 in Vancouver.

De vrouw liep het hiv-virus al op in de baarmoeder, omdat haar moeder was geïnfecteerd. Drie maanden na haar geboorte begon ze met het slikken van aidsremmers, maar haar ouders weigerden na zes jaar om haar nog verder te behandelen.

Niet genezen

De wetenschappers benadrukken dat de jonge vrouw niet genezen is van hiv, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. In de immuuncellen van de patiënt is namelijk wel dna van het virus gevonden. De ziekte is echter niet actief.

De artsen die de vrouw hebben onderzocht, vermoeden dat ze nog steeds gezond is door haar behandeling op jonge leeftijd. 

"Waarschijnlijk is de hiv al zo lang in remissie, omdat het meisje heel snel na haar infectie een combinatie van antivirale middelen heeft ontvangen", verklaart hoofdonderzoeker Aisier Saez-Ciron op BBC News.  

Terugkeren

Het geval is voorlopig uniek, maar biedt hoop voor toekomstige behandelingen van hiv-patiënten. "Met deze goed gedocumenteerde casus hebben we voor het eerst een bewijs dat het in principe mogelijk is dat hiv in remissie gaat bij zowel kinderen als volwassenen", aldus Saez-Ciron.

Een lange remissie hoeft niet te betekenen dat het hiv-virus nooit meer terugkeert. Een met hiv besmette baby uit de Amerikaanse staat Mississippi bleef van 2011 tot 2013 ook virusvrij zonder medicijnen. Na twee jaar werd de hiv alsnog actief.