Met nieuwe technologische middelen hebben wetenschappers de oudste Hebreeuwse boekrol sinds de Dode Zee-rollen vertaald.

Dit maakten Israëlische en Amerikaanse deskundigen maandag bekend, schrijft Phys.org.

De verkoolde perkamentrol uit de zesde eeuw na Christus werd in 1970 gevonden tussen de overblijfselen van een oude synagoge bij Ein Gedi aan de kust van de Dode Zee. Tot op heden was het niet mogelijk de rol te lezen.

"Dankzij de meest geavanceerde technologieën hebben we de boekrol, deel van een bijbel gedateerd op ongeveer 1.500 jaar geleden, virtueel kunnen uitrollen", zei Pnina Shor van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit (IAA).

"Na de Dode Zee-rollen is dit de meest belangrijke vondst van een geschreven bijbel."

Verborgen

Archeoloog Sefi Porat maakte deel uit van het team dat de ruïnes van de synagoge bij Ein Gedi opgroef in 1970. "We probeerden de rol te lezen, maar zonder succes", zei hij. "We wisten met de technologie van die tijd niet wat er in de rol verborgen lag."

Het fragment is zeven centimeter lang en lijkt op een stuk houtskool. Het blijkt de eerste acht verzen uit het Oud Testamentaire boek Leviticus te bevatten, waarin instructies worden gegeven voor een offerritueel, aldus Shor.

De boekrol werd decennialang bewaard in een klimaatkluis van de IAA, totdat het Israëlische bedrijf Merkel Technologies zijn micro-CT scanner beschikbaar stelde voor het onderzoeken van de rol.

De 3d-scans die door dit bedrijf werden gemaakt, werden verstuurd naar de universiteit van Kentucky, die speciale software ontwikkelde om de scans te analyseren.

Uitdaging

Een woordvoerder van de universiteit liet weten dat nog niet bekend is of de boekrol nog meer teksten bevat. Hij noemde het "een echte technische uitdaging" om daar achter te komen.

Volgens Shor vormt de nieuwe ontdekking een belangrijke brug tussen de Dode Zee-rollen, die ongeveer tweeduizend jaar geleden werden geschreven, en de Codex van Aleppo, die dateert uit de tiende eeuw.