Het ijs op de Noordpool kan verrassend snel aangroeien. Het volume van de ijskap op de Noordpool was na de bijzonder koele zomer van 2013 ruim dertig procent groter dan  in diezelfde periode in de drie jaar daarvoor.

Hoewel de groei van het ijs inmiddels weer is afgevlakt, suggereert de meting dat de ijskap in de Noordelijke IJszee veerkrachtiger is dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

De onderzoekers brachten de hoeveelheid ijs op de Noordpool in kaart met behulp van van de satelliet Cryosat-2 die in 2010 werd gelanceerd door de ESA.

IJskap

Op basis van de satellietbeelden konden ze nauwkeurig bepalen in hoeverre in de ijskap in de Noordelijke IJszee aan veranderingen onderhevig was. 

Toen het in zomer van 2013 ongeveer 5 procent minder warm was in het Noordpoolgebied dan normaal, nam het ijsvolume toe met 41 procent, zo wezen de beelden uit. Die toename is groter dan wetenschappers op basis van de temperaturen hadden verwacht.  

Smeltpauze

"We weten nu dat het ijs significant kan groeien als het smeltseizoen korter is dan normaal", verklaart hoofdonderzoekster Rachel Tilling in The Wall Street Journal. "De ijskap op de Noordpool is misschien wat veerkrachtiger dan we dachten."

Inmiddels lijkt het herstel van de ijsmassa alweer gestopt. De zomer van 2014 was minder koel dan de zomer van 2013. Vorig jaar herfst lag het ijsvolume op de Noordpool nog maar 25 procent boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.