De 17-jarige Christine Moene uit Wageningen is als beste meisje geëindigd op de 26e Internationale Biologie Olympiade. Zij kreeg een gouden medaille.

Aan het evenement in het Deense Aarhus hebben afgelopen week 240 topbiologieleerlingen uit 61 landen deelgenomen.

De Biologie Olympiade voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is een intellectuele krachtmeting met practica en theorietoetsen op zeer hoog niveau, aldus de organisatie. Het evenement wordt gesponsord door het ministerie van Onderwijs, Wageningen University en het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito).

Het Nederlandse team was dit jaar bijzonder sterk. ''Christine heeft een bijzondere prestatie verricht. De vorige gouden medaille is voor Nederland heel lang geleden, in 1993'', aldus Ange Taminiau, teamleider van het Nederlandse team. In het wereldwijde klassement behaalde zij de dertiende plaats.

Nederland doet sinds 1991 mee aan de Biologie Olympiade. Naast een gouden plak won het dit jaar een zilveren en twee bronzen medailles. De zilveren medaille ging naar Quinten Rutgers (56e plaats), de bronzen medailles naar Gosse Sjoerd Bootsma (80e) en Bram Vermeulen (81e).