Tijdens een presentatie van nieuwe beelden van Pluto is bekendgemaakt dat de planeet troggen en gladde vlaktes bevat. 

Dat zeggen onderzoekers vrijdag (lokale tijd) naar aanleiding van nieuw ontvangen data van de sonde New Horizons, meldt The New York Times

De sonde vloog langs Pluto om beelden te schieten van de planeet. Uit die beelden bleek eerder al dat er zich ijsbergen op Pluto bevinden. Nu is ook duidelijk geworden dat er daarnaast veel gladde vlaktes en troggen te vinden zijn op de planeet. 

De troggen doen denken aan de gebieden die gezien zijn in de buurt van de noordpool van Mars. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat er zich op Pluto gelijke geologische processen voordoen.

Vlaktes

De aanwezigheid van gladde vlaktes duidt mogelijk op het proces van erosie of tektonische activiteit in het recente geologische verleden. Dat is echter een ruim begrip, omdat daarmee een periode van 100 miljoen jaar geleden tot nu bedoeld wordt. 

Onderzoeker Alan Stern zei verder enthousiast te zijn over de beelden die hij tot nu toe van Pluto heeft gezien. “Ik ben een beetje bevooroordeeld, maar het lijkt erop dat het zonnestelsel het beste voor het laatst bewaard heeft”, zo sprak hij. 

De ontvangen data afkomstig van de sonde New Horizons, is momenteel nog maar enkele procenten. Over enkele weken verwacht NASA ruim vijf procent van de data binnen te hebben gekregen. De komende tijd zal er dus steeds meer bekend worden over Pluto.