Mensen worden bang door een gil of schreeuw van anderen, omdat het geluid sterk varieert in volume. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

Als mensen een schreeuw horen, wordt het hersengebied waar angst ontstaat vrijwel onmiddellijk geactiveerd.

Naarmate het geluid meer varieert in volume, wordt dit hersengebied steeds actiever en ervaren mensen de schreeuw als steeds alarmerender.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Amygdala

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door schreeuw- en gilgeluiden van proefpersonen te analyseren in hun laboratorium. Ze ontdekten dat het volume van een schreeuw veel meer fluctueert dan andere harde geluiden.

Uiteindelijk lieten ze 16 proefpersonen luisteren naar opgenomen geluiden van geschreeuw, terwijl er scans van hun brein werden gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat een gil of schreeuw vrijwel direct de amygdala activeerden. "De amygdala is een belangrijke kern in het brein die betrokken is bij de verwerking van angst", verklaart hoofdonderzoeker David Poeppel van New York University op nieuwssite Time.

Rauw

Hoe rauwer een schreeuwer klonk (hoe meer variatie er in het volume zat), hoe sterker het angstcentrum in het brein van de proefpersonen reageerde.  Proefpersonen waren verder na een sterk fluctuerende schreeuw beter in staat om aan te geven waar het geluid vandaan kwam. Kortom: ze werden meer gealarmeerd door deze kreten. 

"Schreeuwen is erg effectief als je iemands aandacht wilt trekken, het is niet voor niets één van de eerste geluiden die baby's maken", concludeert Poeppel op nieuwssite Eurekalert. "We weten nu waarschijnlijk waarom dat zo is."

Met een nieuwe studie wil hij specifiek gaan onderzoeken wat het effect van babygehuil en -geschreeuw is op de menselijke hersenen.