Amerikaanse onderzoekers hebben een gezonde zeewiersoort gevonden die naar spek smaakt zodra het gebakken wordt.

De ontdekking werd per toeval gedaan door het Hatfield Marine Science Center, in samenwerking met de Oregon State University

De gevonden zogenoemde dulse is een rode alg die veel voorkomt langs de kustlijnen van de Grote en de Atlantische Oceaan. De alg is in gedroogde vorm al te koop als voedingssupplement. 

Vijftien jaar lang werkten de onderzoekers aan een speciale vorm van de alg die een uitzonderlijke hoeveelheid mineralen, vitaminen en antioxidanten levert. De gedroogde alg bevat zestien procent proteïne. 

Supervoedsel

In eerste instantie wilden de onderzoekers een supervoedsel creëren voor abaloneschelpen, omdat die in Azië erg populair zijn. Maar dat veranderde toen een collega hen wees op containers vol zeewier. 

"Toen ging er een lampje branden", zegt Chris Langdon van het Hatfield Marine Science Centre. "Dulse is een 'superfood' met tweemaal zoveel voedingswaarde als een boerenkool." De Oregon State University had ondertussen een zeewiervariant ontwikkeld die voor een nieuwe industrie geteeld kon worden. Zo kwam het tot een samenwerking. 

Samen gingen de onderzoekers op zoek naar mogelijke doelen voor het ingrediënt, waarna ze in contact kwamen met chefs die er zeer creatief mee waren. 

Bakken

Dulse wordt volgens Langdon in Europa al gebruikt voor smoothies. "Maar er is niet veel interesse voor een verse vorm ervan. En dat terwijl het naar spek smaakt als je het bakt."

De groep wetenschappers hoopt daarom de vegetarische markt te kunnen enthousiasmeren. "Dulse groeit in een systeem van hergebruikt water. Er is dus alleen een beperkte hoeveelheid zeewater en wat zon nodig om een systeem op poten te zetten."