Amerikaanse wetenschappers hebben het hersengebied gelokaliseerd waar de ademhaling wordt geregeld. 

De onderzoekers slaagden erin om de ademhaling van proefpersonen stil te leggen door elektrische stimulatie van de amygdala, een amandelvormige hersenkern.

De mensen waarbij de ademhaling werd gestopt door deze ingreep hadden dat gek genoeg zelf niet in de gaten.

Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Epilepsie

Het hersenmechanisme voor ademhaling werd ontrafeld bij een patiënt met epilepsie. De wetenschappers maakten een hersenscan bij de man, terwijl hij een epileptisch aanval kreeg waarbij zijn ademhaling stokte.

Op dat moment trad er heftige hersenactiviteit op in zijn amygdala, een hersenkern die onder meer is betrokken bij de verwerking van emoties.  

De onderzoekers bootsten dit effect later na door de amygdala enkele tientallen seconden kunstmatig te stimuleren met stroomschokjes. Ook nu stopte de man met ademhalen, maar hij bleef gewoon bij bewustzijn en had zelf niet in de gaten dat hij geen lucht kreeg.

Onbezorgd

"De patiënt zat daar maar, onbezorgd over het feit dat hij niet ademde", verklaart hoofdonderzoeker John Wemmie op nieuwssite ScienceDaily. "Als we hem vroegen om zelf zijn adem in te houden gedurende dezelfde tijd, lukt het hem nauwelijks. Maar als we zijn amygdala stimuleerden, was hij zich er niet eens van bewust dat zijn ademhaling stopte."

Ook bij twee andere proefpersonen slaagden de wetenschappers erin om de ademhaling op dezelfde manier stil te leggen.

Door de nieuwe bevinding wordt het eenvoudiger om vast te stellen welke patiënten met epilepsie het risico lopen om tijdens een aanval in ademnood te raken. Deze patiënten kunnen dan mensen in hun omgeving op de hoogte stellen, zodat zij in geval van nood mond-op-mondbeademing kunnen geven.