Nasa toont nieuwe beelden van dwergplaneet Pluto

De Nasa heeft woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van de dwergplaneet Pluto. Op de beelden, gemaakt door ruimtesonde New Horizons, is Pluto voor het eerst van dichtbij te zien.

New Horizons maakte woensdagnacht contact met de aarde, waardoor het beelden door kon sturen naar het hoofdkwartier van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in Houston.

Ook Pluto's maan Charon kon zo voor het eerst goed in beeld worden gebracht.

Op de foto's van het oppervlak van Pluto zijn ijsbergen zo hoog als de Rocky Mountains te zien. Tot verrassing van de onderzoekers zijn er geen kraters door inslagen te zien. Op Charon zijn diepe dalen en ravijnen waarneembaar.

De beelden werden gemaakt terwijl New Horizons binnen 12.000 kilometer van het oppervlak langs scheerde, waarmee de sonde de eerste bezoeker was voor de dwergplaneet in haar 4,5 miljard jarige bestaan. 

Video: Bergen te zien op Pluto

2047

Het is voor het eerst dat een ruimtesonde de reis naar Pluto, de verste planeet in ons zonnestelsel, overleeft. De New Horizons is bijna tien jaar onderweg geweest en heeft 5 miljard kilometer afgelegd.

Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is overigens niet bekend of hij dan nog werkt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie