Mensen zijn minder goed in staat om verschillende emoties op gezichten te herkennen als ze last hebben van een slaaptekort, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Wanneer proefpersonen langer dan 24 uur wakker zijn, kunnen ze moeilijk onderscheid maken tussen dreigende en vriendelijke gezichten.

Ook hun harslag reageert dan minder accuraat op gezichtsuitdrukkingen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Hartslag

De wetenschappers confronteerden bij hun onderzoek achttien proefpersonen met zeventig foto's van verschillende gezichtsuitdrukkingen: van blij tot bedreigend.  

De deelnemers werd op verschillende momenten getest: na een nacht waarin ze goed hadden geslapen, maar ook na een periode waarin ze 24 uur wakker waren gebleven. Wanneer ze onuitgeslapen waren, presteerden de proefpersonen verrassend slecht. 

Ze interpreteerden bedreigende gezichtsuitdrukkingen soms als vriendelijk, of andersom. Ook leek hun hart minder accuraat te reageren op stressvolle situaties. Wanneer ze een persoon met een dreigende blik zagen, ging hun hartslag bijvoorbeeld niet altijd omhoog. 

"Een slaaptekort zorgt ervoor dat je hersenen niet meer goed in verbinding staan met je lichaam", aldus hoofdonderzoeker Matthew Walker. "Je kunt je hart niet langer volgen bij het beoordelen van emoties."

Straatroof

Volgens Walker kunnen de problemen bij het herkennen van gezichtsuitdrukkingen tot penibele situaties leiden. Mensen die niet genoeg slaap krijgen, zouden bijvoorbeeld een aanvaller bij een straatroof minder snel kunnen herkennen.

"Het herkennen van de emotionele uitdrukking van iemand anders is bepalend bij de beslissing om een interactie aan te gaan, of die juist te vermijden", verklaart hij op de nieuwssite van de Universiteit van Californië, Berkely.

"Dit heeft dus grote consequenties, bijvoorbeeld bij militairen en politiemensen die nachtdiensten draaien. Zeker als je bedenkt dat tweederde van alle mensen in ontwikkelde landen te weinig slaapt."