Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 moet haar wereldreis onderbreken. Accuproblemen houden het vliegtuig enkele maanden aan de grond op Hawaï.

Dat maakt de organisatie woensdag bekend

Het vliegtuig blijft zeker tot 2016 in de Amerikaanse staat.

Volgens piloot Bertrand Piccard en technicus Andre Borschberg duurt het inbouwen van nieuwe accu's dermate lang dat er daarna op de route te weinig zon is om de reis af te maken.

Oververhit

Het toestel stond aan de grond omdat de accu's oververhit waren geraakt tijdens de recordvlucht van Japan naar Hawaï. De batterijen konden niet meer worden gerepareerd en moeten worden vervangen.

Het duo heeft besloten de reis zeker acht maanden uit te stellen omdat het waarschijnlijk zo lang duurt om de nieuwe batterijen in te bouwen en te testen.

Teleurgesteld

Borschberg en Piccard zijn bezig met een wereldreis met de Solar Impulse 2. In maart vertrokken de twee vanuit Abu Dhabi.

"We zijn teleurgesteld, maar niet terneergeslagen", licht Borschberg toe. De piloten gaan hun poging zeker hervatten.

Yoga

De Solar Impulse 2 kan maximaal twintig minuten achtereen op de automatische piloot vliegen. Die korte periodes gebruiken de piloten voor dutjes of yoga-oefeningen.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 72 meter. De vleugels zijn bedekt met een laag zonnecellen. Energie die overdag wordt opgewekt, wordt opgeslagen in de accu's om ook in het donker te kunnen vliegen. Er is geen druppel brandstof aan boord.