De hersenen van vrouwen reageren anders op een drugsverslaving dan het brein van mannen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als vrouwen langdurig verslaafd zijn aan drugs, neemt hun hersenvolume af. Het brein van ex-verslaafde mannen lijkt daarentegen niet gekrompen. 

Vooral hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor leertaken bevatten bij ex-verslaafde vrouwen relatief weinig grijze stof.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Colorado in het wetenschappelijk tijdschrift Radiology.

Hersenscans

Bij het onderzoek werden hersenscans gemaakt van 127 mannen en vrouwen. Ongeveer de helft van de deelnemers was langdurig (langer dan 15 jaar) verslaafd geweest aan cocaïne of amfetamine. Deze proefpersonen waren allemaal langer dan een jaar 'clean'.

Uit de hersenscans bleek dat vrouwen die veel drugs hadden gebruikt significant minder grijze stof in hun brein hadden dan vrouwen die nooit verslaafd waren geweest.

Vooral de hersenmassa in hun frontale, temporale hersenkwab en het limbisch systeem leek gekrompen. Deze hersengebieden zijn betrokken bij leertaken, maar ook bij het ervaren van genot en het ophalen van herinneringen.

Gedrag

"Hoewel de hersenen van deze vrouwen op veel plaatsen verschilden ten opzichte van de hersenen van gezonde controlepersonen, waren er bij de ex-verslaafde mannen geen grote veranderingen in het brein te zien", verklaart hoofdonderzoeker Jody Tanabe op nieuwssite EurekAlert.

Volgens Tanabe suggereert het onderzoek dat een drugsverslaving het mannelijk en vrouwelijk brein op verschillende manieren beïnvloedt. Dat zou ook blijken uit het gedrag van de proefpersonen, die vragenlijsten moesten invullen.

"Minder grijze hersenstof bij ex-verslaafde vrouwen wordt geassocieerd met meer impulsiviteit en het zoeken naar beloningen. Bij de mannen was zo'n verband er niet."  

Hulp

Vrouwen lijken gemiddeld genomen ook op jongere leeftijd te beginnen met drugs als cocaïne en amfetamine. "Ze gaan sneller meer drugs gebruiken en hebben meer moeite om te stoppen en om hulp te zoeken", aldus Tanabe.  

De wetenschapper hoopt dat zijn bevindingen leiden tot meer onderzoek naar verschillen tussen het brein van mannelijke en vrouwelijke drugsverslaafden. "Mogelijk kunnen we dan uiteindelijk effectievere behandelingen ontwikkelen."