De Amerikaanse ruimtesonde die dinsdag langs de dwergplaneet Pluto is gevlogen, heeft contact gemaakt met de aarde. Daaruit blijkt dat de New Horizons de tocht om de planeet heeft overleefd.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kreeg rond 3.00 uur Nederlandse tijd het signaal binnen. In de uren daarvoor heeft de sonde New Horizons urenlang allerlei opnamen gemaakt van zijn omgeving. Woensdag wordt duidelijk wat de New Horizons precies heeft gezien.

De sonde vloog dinsdag langs Pluto en was rond 13.50 uur Nederlandse tijd het dichtstbij. De afstand was toen ongeveer 12.500 kilometer. De New Horizons heeft in bijna tien jaar tijd meer dan 5 miljard kilometer afgelegd.

De New Horizons is de eerste missie naar de dwergplaneet, die pas in 1930 werd ontdekt. Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is overigens niet bekend of hij dan nog werkt.

Video: Ruimtesonde Pluto maakt contact met aarde

Pluto

Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. Wetenschappers weten zelfs niet zeker wat Pluto eigenlijk is. Eerst was het de negende planeet in ons zonnestelsel, maar in 2006 werd hij gedegradeerd tot dwergplaneet, tot ongenoegen van sommige wetenschappers.