De ruimtesonde New Horizons heeft een kloof ter grootte van de Grand Canyon gefotografeerd op een maan van de dwergplaneet Pluto. 

De kloof op het zuidelijk halfrond van de maan Charon heeft waarschijnlijk een doorsnede van meer dan 450 kilometer. 

Naast de kloof is er op het zuidelijk halfrond ook een grote krater in het landschap te zien die mogelijk een diepere laag van de maan onthult.

Dat melden onderzoekers van de NASA op de nieuwssite van de ruimtemissie New Horizons.

Activiteit

De ruimtesonde New Horizons is op weg naar Pluto en fotografeert ondertussen ook de manen van de dwergplaneet.

De grootste maan van Pluto, genaamd Charon, was onlangs scherp in beeld. De nieuw ontdekte krater en kloof zijn te zien op een foto die de ruimtesonde op 11 juli maakte.

"New Horizons heeft het beeld van deze maan veranderd", aldus missieleider William McKinnon. "Eerst zagen we alleen een ijsbal zonder details, nu zien we allerlei geologische activiteit.

Bodem

Met name de donkere bodem van de krater op Charon is opvallend. Mogelijk is de ruimtesteen die de krater veroorzaakte zo diep in het oppervlak geslagen dat er een diepere laag van de maan zichtbaar is geworden die minder licht reflecteert.

Ook op de nieuwste foto's van Pluto zijn overigens al contouren van kraters te zien. Morgen passeert New Horizons de dwergplaneet rond twee uur 's middags op een afstand van slechts 12.500 kilometer. Op dat moment zullen de scherpste foto's ooit worden gemaakt van het oppervlak.

Deze foto's worden in de nacht van dinsdag op woensdag vrijgegeven door de NASA.