Ribkwallen waren in de prehistorie gepantserd, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De voorouders van de fluoreserende zeediertjes die sinds enkele jaren ook in de Waddenzee voorkomen, beschikten over verharde lichaamsdelen.

Met deze gepantserde structuren beschermden de kwalachtigen zich mogelijk tegen aanvallen van roofdieren.

Dat melden Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Fossielen

De wetenschappers analyseerden fossielen van ribkwallen die zijn gevonden in 520 miljoen jaar oude rotsen uit China. De dieren uit de prehistorie hadden net als hun moderne soortgenoten een zacht en doorzichtig lichaam.

Maar sommige lichaamsdelen van de 'oer-ribkwallen' bleken chitine te bevatten, een stof die ook voorkomt in de gepantserde delen van moderne kreeften en spinnen.  

Het is niet zo gek dat ribkwallen zich in de loop van de evolutie bewapenden met pantsers, zo meldt nieuwssite Science Now. De diertjes leefden namelijk in ondiepe oceanen waarin veel roofvissen voorkwamen.

Vissers

Toch zaten de verharde lichaamsdelen de ribkwallen waarschijnlijk in de weg: de gepantserde dieren zijn al vele miljoenen jaren uitgestorven, terwijl hun ongepantserde soortgenoten wel konden overleven.    

Ribkwallen worden sinds 2006 af en toe gesignaleerd in de Waddenzee. Ze onderscheiden zich van kwallen door acht rijen van trilhaartjes, waarmee zich voortbewegen door het water. De diertjes worden gevreesd door vissers, omdat ze jagen op de larven en eieren van vissen.