Piepkleine rondwormen gebruiken slakken als vervoermiddel in hun zoektocht naar het ontbindende fruit en rottende plantmateriaal waarmee zij zich voeden.

Wetenschappers van de Duitse Christian-Albrechts Universiteit publiceren de ontdekking deze maand in BMC Ecologyschrijft The Irish Independent.

De rondwormen worden waarschijnlijk per ongeluk geconsumeerd door de slakken en maken het zich dan gemakkelijk in de ingewanden van de weekdieren. Nadat de slak naar een nieuwe locatie is gereisd, worden de rondwormen met de ontlasting uitgescheiden.

De onderzoekers denken dat de rondwormen ook kunnen meeliften in pissebedden en duizendpoten.

Reizen

Veranderende temperaturen en de beschikbaarheid van voedsel maken het noodzakelijk voor de tot een millimeter lange rondwormen om veel te reizen, maar tot nu toe was niet bekend hoe zij langere afstanden afleggen.

Voor het onderzoek verzamelden de wetenschappers ruim zeshonderd slakken en vierhonderd specimina van andere ongewervelde diersoorten uit het wild, waaronder vliegen, rupsen en spinnen.

In laboratoriumtests werd gekeken wat gebeurde toen 69 slakken werden blootgesteld aan meer dan een miljoen met fluorescerende kleurstof gemerkte rondwormen.

Gezondheid

Daarbij werd ontdekt dat de rondwormen hun hele gang door de spijsverteringsstelsel van een slak overleven. Naar het nu lijkt schaadt dit de gezondheid van de slak niet.

De rondwormen blijven niet langer dan een dag in de ingewanden van een slak. Dit lijkt er op te wijzen dat zij voor langere reizen gebruik maken van een aantal verschillende 'taxiritjes'.