Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 blijft voorlopig aan de grond op Hawaï. De accu's van het toestel dat bezig is aan een wereldreis moeten worden vervangen.

De oude raakten oververhit tijdens de recordvlucht van Japan naar Hawaï, meldde het team rond het vliegtuig zaterdag. Voor augustus kan het toestel niet opstijgen.

Het toestel is bezig met een reis rond de wereld op zonne-energie. De nieuwe tegenslag brengt het schema voor de wereldreis verder in gevaar, meldt CNN. Door de vertraging is het onduidelijk of piloten André Borschberg en Bertrand Piccard op tijd Abu Dhabi kunnen bereiken. Daar begon de reis in maart. 

In het gebied waar het vliegtuig nog gaat vliegen worden de dagen korter, waardoor er steeds minder tijd is om de accu's op te laden. Het zonnevliegtuig maakte vanwege slecht weer eerder al een ongeplande landing in Japan.

Stille Oceaan

Uiteindelijk vloog piloot André Borschberg de Stille Oceaan over en landde hij 3 juli op Hawaï. De vlucht van achtduizend kilometer duurde vier dagen en 21 uur en was daarmee de langste solovlucht ooit.

De Solar Impulse 2 kan maximaal twintig minuten achtereen op de automatische piloot vliegen. Die korte periodes gebruikte de Zwitser Borschberg (62) om hazenslaapjes of yoga-oefeningen te doen.

Zonnecellen

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 72 meter. De vleugels zijn bedekt met een laag zonnecellen. Energie die overdag wordt opgewekt, wordt opgeslagen in de accu's om ook in het donker te kunnen vliegen. 

Er is geen druppel brandstof aan boord. Naast Borschberg bestuurt ook Bertrand Piccard het toestel. Ze vliegen allebei een deel van de wereldreis.