Reuzenpanda's bewegen verrassend weinig, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De dieren verbruiken slechts 5,2 megajoule (1200 kilocalorieën) per dag. Dat is net zo veel als een luiaard en bijna de helft minder dan mensen. 

Dat melden Chinese en Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat panda's zeker drie keer zo veel energie zouden verbruiken op een dag.

GPS

Bij hun onderzoek bevestigden de wetenschappers GPS-apparaatjes aan de lichamen van acht reuzenpanda's, waarvan er drie in het wild leven en vijf in gevangenschap worden gehouden.

Met behulp van de GPS-metingen kon het energieverbruik van de dieren zeer nauwkeurig worden geschat.

De dieren bleken bijzonder inactief te zijn. "We ontdekten dat de panda's bijna de halve dag aan het rusten waren en gemiddeld slechts 20 meter per uur bewogen", verklaart hoofdonderzoeker John Speakman van de Universiteit van Aberdeen in The Scotsman

Dieet

Het luie gedrag van de dieren is vermoedelijk een gevolg van hun dieet. Panda's eten uitsluitend bamboe. Aangezien hun voorouders vleeseters waren, verteert hun lichaam dat voedsel niet erg efficiënt.

De dieren moeten 9 tot 18 kilo bamboe per dag eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Zelfs na het eten van die grote hoeveelheden, levert bamboe de panda's te weinig voedingsstoffen op om veel te bewegen.  

De dieren moeten dus wel rustig aan doen. "Panda's besparen nog meer energie dan we dachten", aldus Speakman. "Ze zijn heel zuinig met fysieke activiteit."