Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om dove muizen te genezen doormiddel van een genetische therapie. 

Met behulp van een kunstmatig virus repareerden de onderzoekers een defect gen in het binnenoor van de dieren.

Daardoor konden elektrische signalen weer door de oren van de dieren reizen en worden ontvangen door hun gehoorzenuw.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Signalen

De wetenschappers richtten zich op TMC1, een gen dat 4 tot 8 procent van alle aangeboren gevallen van doofheid veroorzaakt bij mensen, maar ook bij muizen voor doofheid kan zorgen.

Normaal gesproken vormt dit gen kleine kanalen in het binnenoor. Door deze kanalen reizen normaal gesproken elektrische signalen van gespecialiseerde cellen die bewegen onder invloed van geluid. De signalen worden opgevangen door de gehoorzenuw en naar de hersenen gestuurd, waar ze als geluiden worden herkend.  

Als het gen TMC1 defect is, werken de kanalen in het binnenoor echter niet goed en treedt er doofheid op.

Schrik

Bij het experiment vervaardigde hoofdonderzoeker Jeffrey Holt een kunstmatig virus met correcte kopieën van TMC1. Hij spoot dat in bij muizen die over 'doofmakende' mutaties van het gen beschikten.

Na de behandeling detecteerden wetenschappers weer elektrische signalen in de binnenoren van de diertjes. Maar belangrijker nog: de muizen reageerden ook weer op geluid.

Het lukte de onderzoekers om de proefdieren met een luide knal te verrassen, zodat ze van schrik opsprongen. "Je kunt muizen niet vragen of ze kunnen horen, dus we moesten deze truc wel gebruiken om erachter te komen of hun gehoor goed werkte", verklaart Holt op nieuwssite New Scientist.

De wetenschappers hopen hun behandeling binnen vijf tot tien jaar te kunnen testen op mensen.