De stoffelijke overschotten van 36 Amerikaanse mariniers zijn gevonden op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan, meer dan zeventig jaar nadat zij omkwamen in de strijd tegen Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat meldt Sky News op woensdag.

Mark Noah, directeur van liefdadigheidsorganisatie History Flight, zegt dat de resten van de soldaten werden ontdekt na een opgraving van vier maanden op het eiland Betio in Kiribati.

De mannen werden gedood tijdens de Slag om Tarawa in 1943.

Tegen Radio New Zealand zei Noah: "Ze verwachtten dat als ze zouden omkomen bij het verdedigen van hun land, ze thuis zouden worden gebracht. Het was een belofte die zeventig jaar geleden werd afgelegd. Wij vinden dat die in ere moet worden gehouden."

Werk

De lichamen worden deze maand nog naar de Verenigde Staten vervoerd en geïdentificeerd met behulp van gebitsinformatie en dna-tests.

Volgens Noah bevat Betio de resten van nog enkele honderden Amerikaanse soldaten. "Er is nog veel werk te doen op dit eiland", zei hij.

Onderscheiding

Een van de gevonden lichamen is waarschijnlijk dat van luitenant Alexander Bonnyman. Hij ontving postuum een Medal of Honor, de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding, voor het leiden van een serie aanvallen op het eiland. Bonnyman raakte dodelijk gewond bij de aanval op een bomvrije bunker.

De dochters van Bonnyman hebben laten weten dat zijn stoffelijke overschot wordt bijgezet in een familiegraf in Tennessee.

Meer dan duizend Amerikanen en bijna vijfduizend Japanners lieten het leven tijdens de Slag om Tarawa.