Bonobo's zijn in staat om hetzelfde gereedschap te hanteren dat mensen in de steentijd gebruikten, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De apen gebruiken bijvoorbeeld stokken als hefboom en stenen als hamers om voedsel te bemachtigen.

Eén van de bonobo's kwam zelfs op het idee om een scherpe punt aan een tak te slijpen met zijn tanden en deze 'speer' vervolgens naar hoofdonderzoekster Itai Roffman te werpen. Mogelijk beschouwden de dieren haar als indringer in hun leefgebied.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Haifa in Israël in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Physical Anthropology.

Kooi

De wetenschappers bestudeerden de bonobo's in dierentuinen in Duitsland en de Verenigde Staten. De apensoort is in het wild lastig te bestuderen, omdat de dieren in ondoordringbare gebieden leven die politiek instabiel zijn, zoals Congo.

De onderzoekers lokten het gebruik van gereedschap bij de bonobo's uit door bijvoorbeeld voedsel onder een rotsblok te leggen of te begraven onder een houten constructie. Vervolgens plaatsten ze takken en stenen in de kooien van de dierentuinbewoners, zodat de apen deze voorwerpen als gereedschap konden gebruiken.  

Hameren

Bijna alle bonobo's kwamen op het idee om met de takken in de grond te graven naar voedsel. Sommige van de apen gebruikten ook een tak als hefboom om rotsblokken te verplaatsen of hamerden de houten constructies kapot met stenen.

Meer studies in het wild zijn nodig om te onderzoeken of bonobo's dit soort gedrag ook vertonen in hun natuurlijke leefomgeving. Maar volgens Roffman toont de studie aan dat bonobo's in ieder geval in staat zijn om voorwerpen als takken en stenen op dezelfde manier te gebruiken als mensen in de steentijd.

Speer

"Als je hen de ruwe materialen aanbiedt, gebruiken de dieren deze voorwerpen op een slimme manier in de context die je zou verwachten", verklaart Roffman op nieuwssite New Scientist.