Wetenschappers hebben vijf sterren ontdekt die vlak bij elkaar staan. Ze vormen samen één zonnestelsel. Dat is maar een paar keer eerder gezien. 

De onderzoekers presenteren de ontdekking woensdag op een congres van het Britse Sterrenkundige Genootschap.

De onderzoekers zagen eerst twee sterren. Die staan zo dicht bij elkaar dat hun 'dampkringen’ elkaar raken. Ze doen er maar zes uur over om een rondje om elkaar heen te draaien.

Toen ze verder keken, ontdekten ze nog twee sterren. De afstand tussen de beide paren is ongeveer 21 miljard kilometer, bijna vier keer de afstand van de zon tot Pluto. Vervolgens zagen ze nog een vijfde ster, ongeveer 2 miljard kilometer van het tweede paar.

Zwaartekracht

De zwaartekracht verbindt de vijf sterren aan elkaar. Dat betekent dat ze daadwerkelijk één stelsel vormen. Het zijn geen afzonderlijke systemen.

De wetenschappers hebben nog geen planeten gevonden bij de vijf sterren, maar sluiten niet uit dat die er wel zijn. ''Dit is echt exotisch. Als daar wezens wonen, zou Star Wars in het niet vallen bij de hemel die zij zien. Soms zijn er vijf zonnen die het landschap verlichten’’, verklaart hoofdonderzoeker Marcus Lohr.

Grote Beer

Het stelsel staat in het sterrenbeeld Grote Beer. Het heeft de naam 1SWASP J093010.78+533859.5 gekregen. De vijf sterren zelf zijn kleiner en kouder dan onze zon. Maar bij elkaar geven ze zoveel licht, dat mensen ze vanuit huis met kleine telescopen kunnen zien.