Britse wetenschappers hebben een soort kiezelstenen in de ruimte gelokaliseerd die waarschijnlijk zullen uitgroeien tot planeten.

Dat meldt de Royal Astronomical Society.

Het gaat om een ring van kiezels rond de ster DG Tauri, die zich op 450 lichtjaar afstand van de aarde bevindt. Het is voor het eerst dat wetenschappers deze voorlopers van planeten hebben gedetecteerd.

Astronomen van onder meer de Universiteit van St. Andrews kwamen tot hun bevindingen op basis van metingen met radiotelescopen, waaronder de 75 meter grote Lovell-telescoop in de buurt van Manchester. 

De telescopen vingen radiogolven op van DG Tauri waaruit kan worden afgeleid dat er stenen met een omtrek van zeker een centimeter zijn, die in een baan rond de ster draaien. Dit soort kiezelstenen zijn een kenmerk van een belangrijke tussenfase in het ontstaan van planeten die nog nooit eerder is waargenomen.

Stofdeeltjes

Voordat een planeet wordt gevormd, ontstaan er schijven van stofdeeltjes. Deze stofringen vormen steeds grotere structuren, totdat er kiezels ontstaan.

Uiteindelijk zullen de kiezelstenen rond de ster in de komende miljoenen jaren waarschijnlijk samenklonteren tot een planeet.

Vorming

"De kiezels rond DG Tauri bevinden zich precies op de plek waar ze nodig zijn voor de vorming van planeten", verklaart hoofdonderzoekster Jane Graves op de nieuwssite van de UK National Astronomy Meeting. 

"Alhoewel we al vermoedden dat dit de manier was waarop planeten ontstaan, was het heel spannend om deze stap in het proces daadwerkelijk te zien."