Muizen die opgroeien in de geur van kattenurine zijn later minder bang voor hun natuurlijke vijand, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Jonge muizen die door hun ouders worden gevoed in een omgeving met de geur van kattenurine, zijn later in hun leven minder geneigd te vluchten voor die geur. 

Ze hebben daardoor mogelijk meer kans om gevangen te worden door katten.

Dat melden Russische onderzoekers op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Experimental Biology in Praag.

Aminozuur

De wetenschappers stelden twee weken oude muizen bloot aan feliline, een aminozuur dat voorkomt in de urine van katten. "Omdat de jonge muizen melk kregen te drinken terwijl ze deze stof roken, gingen ze de geur associëren met iets positiefs", verklaart hoofdonderzoekster Vera Voznessenskaya op nieuwssite EurekAlert

Uit hersenscans bleek daarna dat de dieren nog steeds stresshormonen aanmaakten als ze kattenurine roken, maar hun gedrag veranderde spectaculair. Ze sloegen nauwelijks nog op de vlucht. 

Mensen

Meer onderzoek is nodig om de precieze invloed van de geur van kattenurine op het gedrag van muizen beter in kaart te brengen. Maar onlogisch zijn de uitkomsten niet volgens de Russische wetenschapper.

Gewenning aan kattenurine is in hun ogen niet schadelijk voor muizen. Sterker nog: voor de dieren is het waarschijnlijk beter om niet al te bang te zijn voor katten. Ze hebben daardoor makkelijker toegang tot voedsel.

"Het heeft voor de dieren geen zin om uit de buurt van katten te blijven", aldus Voznessenskaya op BBC News. "Ze moeten dicht bij mensen leven om genoeg voedsel te verzamelen", aldus de onderzoekster. "En katten leven nu eenmaal ook bij mensen in huis."