Een aanzienlijk deel van de mieren in Noord-Amerikaanse mierenkolonies lijkt niets uit te voeren.

Deze werkmieren van de soort Temnothorax rugatulus vertonen vrijwel geen enkele activiteit in kolonies.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Mogelijk hebben de 'luie' diertjes een speciale rol als bewaker en komen ze pas in actie als de mierengemeenschap wordt aangevallen.

Parasieten

De onderzoekers van de Universiteit van Arizona observeerden drie dagen lang het gedrag van 250 werkmieren uit drie verschillende kolonies in een laboratorium. Uit het onderzoek bleek dat de helft van de diertjes geen zichtbare activiteit vertoonde.

De mieren waren zo lui dat het leek alsof ze het erom deden. Ze bleven vrijwel continu op dezelfde plek zitten en keken toe hoe hun soortgenoten voedsel verzamelden of jongen voedden.

De grote vraag is wat de rol van deze diertjes is in de kolonie. "Zijn ze iets aan het doen en lijkt het voor ons alleen alsof ze inactief zijn, of zijn het sociale parasieten die alleen aan zichzelf denken?", vraagt hoofdonderzoeker Daniël Charbonneau zich af op nieuwssite New Scientist.

Groter

Uit lichaamsmetingen blijkt dat de 'luie' dieren gemiddeld iets groter zijn dan hun soortgenoten en weinig interacties aangaan.  

Onafhankelijk onderzoeker Tomer Czaczkes van de Universiteit van Regensburg vermoedt daarom dat de dieren een soort bewakers zijn.

"Deze schijnbaar luie dieren zouden wel eens een reservetroep kunnen vormen om te vechten tegen indringers, aangezien bij deze mierensoort vaak onderling kolonies worden geplunderd", zegt hij. "Misschien houden kolonies daarom hun sterkste mieren achter de hand totdat ze echt nodig zijn."

Uitgeput

Volgens de wetenschappers van de Universiteit van Arizona moet er echter meer onderzoek worden verricht naar het opmerkelijke gedrag om het te kunnen doorgronden.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat de inactieve mieren voedsel opslaan in hun lichaam om later uitgeputte groepsgenoten te kunnen voeden tijdens het werk.