De ijsbeer kan binnen afzienbare tijd uitsterven als gevolg van de opwarming van de aarde.

Dat is de conclusie van een nieuwe studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd als deel van een plan om de ijsberenpopulatie te redden van het  Amerikaanse overheidsagentschap US Fish and Wildlife Service.

Volgens het onderzoek wordt naar schatting een derde van alle ijsberen in de komende tien jaar direct bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering.

"De ijsbeer zit echt in de problemen", zei de directrice van het Alaska Center for Biological Diversity, Rebecca Noblin, tegen persbureau AP. "Er zijn andere stappen die we kunnen nemen om de afname  van de ijsberenpopulatie te vertragen, maar op de lange termijn kan alleen het terugdringen van broeikasgassen de ijsberen in het Noordpoolgebied redden."

Zee-ijs

De opwarming van het zeewater op de Noordpool zorgt dat zee-ijs (het voornaamste jachtgebied van de ijsbeer) verdwijnt, waardoor de beren worden gedwongen voedsel te zoeken op het land.

Daar is echter een stuk minder voedsel voor handen. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat ijsberenpopulaties zich kunnen handhaven in de zomermaanden, wanneer het ijs verdwijnt.

Volgens de hoofd-auteur van het onderzoek, Todd Atwood hebben andere bedreigingen, zoals scheepvaart, olie- en gas-exploitatie en vervuiling, een "verwaarloosbaar effect op de ijsberen".