Eigenaren van katten onderschatten de invloed van hun jagende huisdieren op lokale dierenpopulaties, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De meeste baasjes weten wel of hun kat een jager is of niet, maar ze hebben geen idee hoe veel prooien het huisdier doodt.

Verder zijn ze zelden of nooit bereid om hun kat binnen te houden, ook al doodt het dier nog zo veel vogels en knaagdieren.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Ecology and Evolution.

Voorspellen

De wetenschappers volgden bij hun studie 86 katten van 54 huishoudens in de Engelse dorpjes Thornhill en Mawnan Smith.   

De baasjes van de huisdieren kregen van tevoren de opdracht om te voorspellen hoe veel prooien de katten per maand mee naar huis zouden nemen. Vervolgens werd hen gevraagd om vier maanden lang elk gedood dier te registreren dat hun kat mee naar huis bracht.

Uit het onderzoek bleek dat de katten gezamenlijk meer dan zeshonderd prooien vingen, waaronder muizen, ratten en veel vogels. De eigenaren van de huisdieren hadden het aantal dieren dat werd gedood door hun huisdier van tevoren sterk onderschat. Maar ook nadat ze het aantal prooien hadden geteld, leken ze niet echt onder de indruk.

Ontkennen

Bij een enquête werden ze geconfronteerd met stellingen als 'katten kunnen schade schade toebrengen aan lokale fauna' en 'ik zou het niet erg vinden om mijn kat 's nachts binnen te houden'. Veruit de meeste baasjes reageerden ontkennend op beide beweringen.

Slechts 2 procent van de deelnemers aan het experiment was bereid zijn of haar kat binnen te houden om lokale diersoorten te beschermen.

Overtuiging

"Onze studie laat zien dat kattenbezitters niet onderkennen dat hun huisdieren een bedreiging kunnen zijn voor lokale fauna", verklaart hoofdonderzoeker Jenni McDonald van de Universiteit van Exeter op nieuwssite ScienceDaily. "Als we het aantal dode dieren door kattenaanvallen willen terugdringen zullen we deze overtuiging moeten veranderen."

Overigens blijkt uit de studie dat waarschijnlijk niet alle katten dieren in hun omgeving doden. Vijfentwintig deelnemende dieren brachten geen enkele keer een prooi mee naar huis.