Alle grote inslagkraters van meteorieten op aarde zijn al opgespoord, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Tot nu toe zijn er zeventig kraters op aarde gevonden met een doorsnede van meer dan zes kilometer.

Meer kraters van dit formaat komen zeer waarschijnlijk niet voor op aarde.

Dat melden onderzoekers van het Massachussets Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift Earth and Planetary Science Letters.

Erosie

De wetenschappers gebruikten computermodellen om in te schatten hoe vaak meteorieten van planetoïden inslaan op onze planeet. Ook berekenden ze hoe snel erosie door wind en water ervoor kan zorgen dat de inslagkraters weer worden uitgewist.

Op basis van deze gegevens kwamen de onderzoekers tot een maximaal aantal kraters dat op aarde kan zijn ontstaan.

Uit de studie blijkt dat alle grote kraters inmiddels al opgespoord. Maar een flink aantal kleinere kraters wacht nog wel op ontdekking. Volgens de onderzoekers zitten er nog zeker 350 onontdekte gaten in het aardoppervlak met een doorsnee tussen de 0,25 en 6 kilometer.

Mars

Tot nu toe zijn er in totaal 128 grote en kleine kraters opgespoord op aarde. Dat is weinig in vergelijking met het aantal dat op andere planeten wordt geteld. Op Mars bevinden zich bijvoorbeeld meer dan 300.000 kraters.

De sporen van planetoïde-inslagen op aarde worden waarschijnlijk relatief snel uitgewist door erosie en schuivende aardplaten.   

Dom

Wetenschappers bestuderen de kraters die nog wel aanwezig zijn onder meer om erachter te komen of inslagen van planetoïden een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven op aarde.

Volgens hoofdonderzoeker Stefan Hergarten is de uitkomst van de nieuwe studie in zekere zin geruststellend: er worden in ieder geval geen grote kraters over het hoofd gezien. 

“Het resultaat toont aan dat wetenschappers niet te dom zijn om nieuwe kraters op te sporen”, verklaart hij op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.