Na meer dan tweehonderd jaar is de wilde bizon terug in de Amerikaanse staat Illinois. Ruim vijftig bizons zijn uitgezet op een prairie en het gaat goed met de kudde.

Dat meldt CBS News.

De bizons komen uit een nationaal park in South Dakota, een van de laatste plekken in het land waar de dieren nog vrij rondlopen.

"De laatste bizon in Illinois is twee eeuwen terug gedood", zegt natuurbeheerder Jeff Walk. "We willen de Nachusa-prairie het uiterlijk uit die tijd teruggeven, inclusief de iconische bizon."

Een team plaatst daarom ook gras en planten in het gebied dat ongeveer 600 hectare groot is. "De bizons hebben weinig nodig, want ze voeden zich met gras", aldus Walk. "Daarnaast willen we jaarlijks een medische controle houden."

"Het gaat goed met de kudde. Ze lijken tevreden met hun nieuwe omgeving. We hopen dat de kudde uitgroeit tot 125 bizons."

Door de jacht waren er rond 1.900 nog zo’n driehonderd bizons over in Noord-Amerika. Tegenwoordig leven er weer ruim 30.000 in natuurparken. Zo’n half miljoen bizons worden gehouden voor de vleesproductie en op boerderijen.