Het fokken van renpaarden leidt nog steeds tot snellere tijden bij races, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Vooral op de korte afstanden zijn de winnende tijden in de afgelopen 165 jaar steeds scherper geworden.

Op sprintraces over 1000 tot 1400 meter (5 tot 7 furlong) lopen renpaarden nu gemiddeld zelfs een seconde sneller dan vijftien jaar geleden.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Snelheid

De wetenschappers van de Universiteit van Exeter vergeleken de gelopen tijden bij paardenraces in Engeland tussen 1885 en 2012.

Tussen 1910 en 1975 bleken de renpaarden weinig progressie te hebben geboekt qua snelheid. Maar in de afgelopen decennia presteren de dieren weer steeds beter, met name op de korte afstanden. Sinds 1997 finishen de paarden elk jaar gemiddeld 0,11 procent sneller.

Paardenfokkers

Volgens hoofdonderzoeker Patrick Sharman is deze relatief snelle vooruitgang in prestaties op de sprint waarschijnlijk het gevolg van foktechnieken en persoonlijke voorkeuren van paardenfokkers. 

"Mijn gevoel zegt me dat genetische veranderingen ten grondslag liggen aan deze trend", verklaart hij op BBC News. "Ik denk dat paardenfokkers zich op dit moment meer focussen op snelheid dan uithoudingsvermogen."

Limiet

De studie van Sharman is een reactie op eerdere onderzoeken waaruit zou blijken dat renpaarden hun limiet hebben bereikt qua snelheid. 

Op de lange en middelange afstanden lijkt dat inderdaad zo te zijn. Renpaarden zich in deze races niet of nauwelijks verbeterd sinds de jaren zeventig.

Volgens Sharman is er echter ook in deze wedstrijden nog volop winst te boeken als de nadruk bij het fokken van rde dieren meer op uithoudingsvermogen wordt gelegd. "Ik geloof niet dat paarden hun limiet al hebben bereikt op de lange afstanden."