Duitse wetenschappers hebben unieke sporen van jagende dinosaurussen gereconstrueerd met de computer. 

De gefossiliseerde pootafdrukken uit de Duitse deelstaat Niedersaksen zijn waarschijnlijk deels afkomstig van acht meter lange vleesetende dinosaurussen die tot de groep theropoda behoorde.

Andere sporen zijn vermoedelijk afkomstig van de prooien waar de vleeseters op jaagden: kleine planetetende reptielen van het geslacht Europasaurus holgeri. 

Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Bonn in het wetenschappelijk tijdschrift Paleo Electronica.

Foto's

De sporen werden twaalf jaar geleden al aangetroffen in een steengroeve de buurt van de Duitse plaats Goslar. De afdrukken waren 33 tot 47 centimeter lang en zijn inmiddels verdwenen, omdat de steengroeve nog in gebruik is.  

Onderzoekers van de Universiteit van Bonn zijn er echter in geslaagd om een driedimensionaal model van de voetafdrukken te creëren op basis van foto's die destijd zijn genomen.

In eerste instantie was nog niet duidelijk dat het om pootafdrukken van twee verschillende soorten dinosaurussen ging. Maar uit de digitale reconstructie komt dat duidelijk naar voren.

Planteneters

"Op basis van de lengte van de pootafdrukken schatten we dat de grootste dieren een lichaamslengte van ongeveer acht meter hadden", verklaart hoofonderzoeker Jens Lallensack op nieuwssite EurekAlert. "Deze vleesetende dieren lieten op sommige plekken diepe sporen achter."

De kleinere afdrukken zijn waarschijnlijk afkomstig van relatief kleine plantenetende dinosaurussen die op de vlucht sloegen voor de theropoda.

Lallensack vermoedt dat de achtervolging zich ongeveer 150 miljoen jaar geleden op een eiland afspeelde. In het gebied rond Goslar bevond zich toen namelijk een ondiepe zee.

Landbrug

De plantenetende dinosaurussen leefden waarschijnlijk al generaties lang op een eiland in deze zee, zo blijkt uit eerdere vondsten van botten in het gebied. Ze waren daardoor waarschijnlijk geëvolueerd tot een dwergformaat.

De vleesetende roofdinosaurussen staken mogelijk over via een landbrug die ontstond toen het zeeniveau in het gebied daalde. "Die daling van de zeespiegel bezegelde uiteindelijk het lot van de dwergachtige eilandbewoners", aldus Lallensack.