De foto van een Amerikaanse matroos die op Times Square een verpleegster zoent om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren is één van de bekendste beelden van de twintigste eeuw. Wetenschappers hebben nu tot op de minuut nauwkeurig uitgerekend hoe laat de kus gebeurde.

Dat was op 14 augustus 1945 om 17.51 uur, zo hebben wetenschappers van de Texas State University berekend.

Alfred Eisenstaedt maakte de foto midden op Times Square in New York. Om het tijdstip te vinden, keken de onderzoekers niet naar de matroos en de verpleegster, maar naar details op de achtergrond van de foto.

Daarop staat onder meer een deels zichtbare klok op de gevel van een winkel. Daarop is het voor zover te zien ongeveer 16.50, 17.50 of 18.50 uur. Op het theater ernaast valt een schaduw. Die komt door het Astor Hotel aan de overkant. Alleen om 17.51 uur op die dag stond de zon goed om die schaduw op dat gebouw te veroorzaken.

Historische momenten

Wie de matroos en de verpleegster zijn, is na zeventig jaar overigens nog altijd niet duidelijk. Meerdere mensen zeggen dat zij de gefotografeerden zijn, maar er is geen duidelijk bewijs. Ook nu is dat er niet.

Onderzoeksleider Olson heeft de zon, de maan en de sterren al vaker gebruikt om historische momenten uit te rekenen. Zo zocht hij uit wanneer en waar Monet, Van Gogh en Munch precies hebben gestaan om hun bekende schilderijen te maken.