Een antistof kan de werking van nieuwe bloedverdunners tijdelijk uitzetten. Hiermee kan een belangrijk nadeel van de antistollingsmiddelen worden tegengegaan.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek, waarbij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) betrokken was. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal  of Medicine.

Een voordeel van de nieuwe bloedverdunners is dat patiënten met trombose minder vaak bloed hoeven laten prikken.  

Een groot nadeel van de antistollingsmiddelen is dat de werking niet kan worden uitgezet. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer een patiënt een plotselinge bloeding heeft of onverwacht moet worden geopereerd.

Doorbraak

Volgens internist Pieter Willem Kamphuisen van het UMCG betekenen de resultaten van het onderzoek een doorbraak in het opheffen van dat nadeel.

De antistof idarucizumab kan worden gebruikt om de werking van de meest gebruikte nieuwe bloedverdunner, dabigatran, tijdelijk te stoppen.

Kamphuisen: "De antistof blijkt snel te werken en er zijn geen andere nadelige effecten geweest als bloedstolling of trombose."

400.000 mensen

Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, moet nog vervolgonderzoek plaatsvinden om ze te bevestigen. Een deel van dat onderzoek zal worden uitgevoerd in het UMCG.

In Nederland gebruiken ongeveer 400.000 mensen bloedverdunners. Vooral patiënten met hartritmestoornissen, trombose of een kunsthartklep krijgen ze voorgeschreven. In principe moeten zij de medicijnen voor de rest van hun leven blijven gebruiken.