Zilvermieren houden hun lichaam koel in de woestijn met behulp van minuscule haartjes op hun rug. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

De mieren leven in de Sahara en krijgen daar soms te maken met temperaturen van rond de 70 graden Celsius. De diertjes kunnen overleven in die hitte door zonlicht te reflecteren en lichaamswarmte uit te stralen met de kleine zilveren haartjes op hun rug. 

Dat melden onderzoekers van de Columbia-Universiteit in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Infrarood

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door zilvermieren in hun laboratorium te onderzoeken. Ze verwijderden de zilveren rugharen bij sommige mieren om het effect op hun lichaamswarmte te meten. Ook brachten ze met een computermodel in kaart hoe de haren reageren op zonlicht.

Uit het onderzoek blijkt dat de 'vacht' van de mieren hun lichaam op twee manieren afkoelt. Ten eerste weerkaatst het zonlicht in de woestijn op de zilveren haren, zodat de dieren minder warmte absorberen. 

Ten tweede geven de haartjes ook een soort infrarood licht af in de zon. Daardoor kunnen de dieren een deel van hun lichaamswarmte uitstralen via de haartjes.  

Koeltechniek

Door de haren op hun rug kunnen de mieren hun lichaam waarschijnlijk vijf tot tien graden koeler houden dan als ze geen beharing zouden hebben.   

De wetenschappers hopen de techniek waarmee de dieren warmte afstoten te kunnen kopiëren bij het bedenken van  nieuwe technologieën. Mogelijk kunnen ook auto's of huizen worden ontworpen die koel blijven door een soort zilveren 'vacht'.

"Dit soort concepten uit de natuur vergroten niet alleen onze kennis van biologische systemen, ze vormen ook een inspiratie voor nieuwe techniek", aldus hoofdonderzoeker Nanfang Yu op nieuwssite EurekAlert.