Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om een zeldzame langoorbuideldas te vangen. Met de vangst hopen ze meer te weten te komen over het leefgedrag van het dier.

Dat meldt ABC News zondag.

Onderzoekers aan de Murdoch University probeerden al veertien maanden om een langoorbuideldas te vangen in de Australische regio Kimberley.

Nadat ze het diertje te pakken hadden gekregen, kreeg het katoendraad om zijn staart gewikkeld. De draad zal in de loop van de tijd langzaam loslaten waardoor wetenschappers nauwkeurig in kaart kunnen brengen welke routes de buideldas naar zijn burcht aflegt.

Zeldzaam

Langoorbuideldassen zijn in het wild tamelijk zeldzaam geworden, zegt onderzoeker Stuart Dawson. "Vossen kunnen behoorlijk dodelijk zijn voor langoorbuideldassen in het zuiden van Australië, samen met landbouw, maar branden en katten zijn waarschijnlijk de grootste doodsoorzaak."   

Met het onderzoek naar de routes van de das hopen wetenschappers meer te weten te komen over het dier waardoor betere maatregelen tegen uitsterving genomen kunnen worden.

Video: Langoorbuideldas gevangen in Australië