Genetisch onderzoek op een negenduizend jaar oud skelet skelet dat is gevonden in Noord-Amerika, toont aan dat die van een indiaan was. Daardoor ontstaat meteen discussie over de toekomst van de beenderen.

Amerikanen van Indiaanse afkomst willen dat het skelet met eerbied wordt herbegraven, terwijl wetenschappers graag meer onderzoek willen doen.

''Dit is waar de hel losbarst'', zegt Eske Willerslev van de universiteit van Kopenhagen vrijdag in The Guardian. Willerslev leidde het DNA-onderzoek op de beenderen, bekend als de Kennewick Man.

Rechtszaken

Over het skelet zijn al veel rechtszaken gehouden. In 2004 oordeelde een rechter dat er onderzoek op mocht worden gedaan, omdat indiaanse Amerikanen onvoldoende hadden aangetoond dat Kennewick Man een indiaan was. Het DNA-onderzoek stelt dat nu onomstotelijk vast.

''Dit is een blij moment voor ons'', zegt Jim Boyd van de verenigde stammen uit het Colvillereservaat. ''We hebben steeds gezegd dat de Oude Man een verwante van ons is, dus deze conclusies zijn geweldig.''

Speerpunt

Kennewick Man werd in 1996 bij toeval gevonden toen studenten door een rivier in Columbia waadden. Uit onderzoek bleek dat de man een stenen speerpunt in zijn heup had, waardoor duidelijk werd dat hij uit de prehistorie kwam.

De Deense onderzoekers stellen nu vast dat hij verwant is met de stammen uit het Colvillereservaat. ''Met andere woorden, zij zijn zijn directe afstammelingen.''