Israëlische wetenschappers hebben voedselresten aangetroffen in menselijke tanden uit de steentijd. 

In het tandsteen op de 400.000 jaar oude tanden zijn overblijfselen gevonden van planten, noten en zaden.

Ook bevat het tandsteen sporen van houtskool dat waarschijnlijk is ingeademd boven een kampvuur.

De melden de onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv in het wetenschappelijk tijdschrift Quaternary International.

Dieren

De tanden zijn aangetroffen in een grot in de buurt van Tel Aviv waar regelmatig resten uit de late steentijd zijn aangetroffen, zoals overblijfselen van kampvuren, geroosterde dieren en menselijke botten en tanden.

De Israëlische wetenschappers hebben nu voor het eerst met speciale technieken het tandsteen op de tanden bestudeerd.

"Dat is nog nooit eerder gebeurd bij menselijke tanden van deze leeftijd", aldus hoofdonderzoeker Avi Gopher op de nieuwssite van de Universiteit van Tel Aviv. "Van tevoren hadden we lage verwachtingen van het onderzoek omdat de tandplak zo oud was. Maar omdat deze grot waarschijnlijk 200.000 jaar lang was afgesloten door rotsen zijn de tanden en het tandsteen bijzonder goed bewaard gebleven."

Barbecue

De sporen van houtskool wijzen er volgens Gopher op dat de bewoners veel rook inademden van vuren die in de grot werden gestookt om vlees te bereiden. "Dit is het eerste bewijs dat 's werelds eerst indoorbarbecues gevolgen hadden voor de gezondheid van deze mensen."

In het tandsteen bevinden zich ook vetzuren die afkomstig zijn van noten en zaden. Verder stuitten de wetenschappers op zetmeelresten van planten.

Daarmee zijn volgens Gopher voor het eerst overblijfselen gevonden van het complete dieet van de mensen uit de steentijd. "We wisten al dat de grotbewoners dieren aten. Nu hebben we ook direct bewijs van een klein stukje van hun plantaardige dieet. De cirkel is daarmee rond: we begrijpen volledig hoe ze jaagden, wat ze verzamelden en aten."